Twitter account BrazilTours Youtube account BrazilTours Facebook account BrazilTours

Bel met BrazilTours

0 8 5 - 6 2 5 5 9 1 0


BahiaPará - Canal do JariParaná - ParanaguaPousada do Alto - AlagoasAmazonePará - Canal do JariParaná - ParanaguaDevil's Throat Foz do IguaçuBúzios - Pousada ByblosAmazoneParaná - Ilha do MelBraziliaanse jongen in BahiaPará - Kayapó indianenParanagua baai in ParanáRio de Janeiro - ChristusbeeldUitzicht Chapada DiamantinaMorro de São PauloMorro de São PauloCentrum Lençóis - BahiaPará - AltamiraPará - BelémSanta CatarinaUitzicht Chapada DiamantinaMorro de São PauloZwemmende kinderen in de AmazonePará - Canal do JariWachten op de veerboot in PernambucoParaná - Foz do IguaçuOndergelopen woud in de AmazoneBaai van BúziosBraziliaanse vrouwen in BahiaCentrum Lençóis - BahiaPousada Bejupira - AlagoasStrand Ilha do MelZwemmende dolfijnen bij Fernando de NoronhaFoz do Iguaçu - Parque das AvesBahia - LençóisVerkeersbord in PernambucoBraziliaanse familie in de auto in BahiaAmazonas - Rio TapajósPará - Ilha do MosqueiroWassen in de lokale rivier in BahiaMaranhãoPernambuco - Fernando de NoronhaParaná - ParanaguaVogelpark Parque das Aves in Foz do IguaçuPará - Rio XinguPousada do Alto - AlagoasTuiuiu in de PantanalPará - Rio XinguVissen op zee in SergipeCentrumSanta CatarinaPará - BelémSanta CatarinaRegenbui Chapada DiamantinaPará - Ilha do AmorAmazone - afstandenMaranhão - Lençóis MaranhensesChapada Diamantina - BahiaPorto de Galinhas - Pousada TabajubaRio de Janeiro - CopacabanaMaranhão - Chapada das MesasParaná - Foz do IguaçuVervoersmiddel op Ilha Mexiana - ParáPará - Canal do JariPará - Canal do JariVitoria Regia - grootste waterlelie ter wereldPará - Rio XinguPará - Alter do ChãoAmazone - floraRio de Janeiro - Pão de AçucarTafelbergen Chapada DiamantinaBraziliaans meisjeFoz do Iguaçu - Parque das AvesAmazone - reuzenotterParaná - Foz do IguaçuRio de Janeiro - restaurantBraziliaanse meisjes met brilMaranhão - BarreirinhasPará - Green LakeParaná - MorretesCentrum Lençóis - BahiaVeerboot in PernambucoItacimirim - Pousada Praia das OndasStrandwandeling in PernambucoGruta Lapa Doce bij de Chapada DiamantinaMaranhão - Lençóis MaranhensesRio de Janeiro - Santa TeresaMorro de São PauloBahia - ItacimirimPontal de Boqueirão - Pernambuco


Pernambuco

statistische gegevens
Gebied: 98.937,8 km2
Aantal steden: 185
Populatie staat: 7.580.826
Populatie hoofdstad: 378.087
Klimaat: Tropisch en gedeeltelijk droog
Regenperiode (kans op regen): Maart tot juli
Gemiddelde temperatuur: 25 graden Celsius

hoofdstad (Recife)
Recife is een mengsel van koloniale overblijfselen, moderne architectuur en volkse markten waar je heiligenbeelden en zeep kunt kopen waardoor het op je werk of in de liefde beter gaat.
Als je het vriendelijk vraagt mag je een kijkje nemen op het binnenpleintje waar de gidsen je wijzen op de Delfts blauwe tegels beschilderd met bootjes, konijntjes, dolfijnen en spelende kinderen, die in de zeventiende eeuw vanuit Holland werden aangevoerd. De stad was in die tijd het centrum van de Hollandse Kolonie.

In Recife Antigo (het oudste stukje Recife) zijn nog restaurants te vinden met vestingmuren die Nederlanders er hebben gebouwd. Vreemd genoeg sta je daar dan zo ver van huis toch nog trots te zijn.
Dit is meteen voor 's avonds de belangrijkste uitgaanswijk wanneer een aantal straten voor verkeer worden afgesloten en midden op de weg grote terrassen worden geplaatst. Live muziek - in dit geval Frevo, de Pernambucaanse variant op de samba - is nooit ver weg.

Maar de metropool is meer dan alleen een historische stad met een prachtig lang zandstrand. Het is tevens het grote regionale centrum van economie, kunst en cultuur, onderwijs, sport en toerisme, waarin meer dan drie miljoen mensen een boterham proberen te verdienen. En dat lukt aardig, zoals afstraalt van de rijkdom van de stad die zo prachtig op door rivieren omgeven eilanden aan de kust ligt.

Recife wordt gevormd door een groep van eilanden. Er zijn kanalen door de hele stad verspreid. Recife is een mooie en vooral zonnige stad wat een perfecte synthese is tussen oud en nieuw. Het koloniale verleden mixt de straten en gebouwen met een moderne wereldstad.
De inwoners kan je vinden op de half woestijnachtige stranden, gevormd door riffen met hoge kokosnootbomen en genieten van de natuurlijke zwembaden waar het water een temperatuur heeft van 26 graden Celsius.

In de historie van deze stad en het 7 kilometer noordelijker gelegen Olinda hebben de Nederlanders een voorname rol gespeeld. Recife werd in 1637 gesticht door Johan Maurits van Nassau. Na 24 jaar hegemonie werden de Nederlanders verdreven uit Brazilië.
In Recife zijn nog verschillende gebouwen, waaronder het theater Santa Isabel en de kloosterkerk Santo Antonio uit de Nederlandse tijd te vinden.
De forten Cinco Pontes en Brum zijn overblijfselen uit de tijd van de vele oorlogen die in die tijd hebben gewoed. Een andere toeristische attractie is La Casa de la Cultura, een gevangenis die is omgebouwd tot cultureel centrum met veel winkeltjes.

Olinda, zo genoemd naar de uitroep van de eerste Portugese goeverneur Duarte Coelho: 'Oh linda' (oh wat mooi!) is gebouwd op de toppen van de heuvels die de stad omringen en lijkt doordat het helemaal is opgeknapt wel een openluchtmuseum. Koloniale woonpanden, kerken en kloosters in Caribische kleuren steken fel af tegen een achtergrond van veel groen en de zee. De meeste panden dateren uit de tijd dat de Nederlanders overheersten (1636-1654) en werd in 1676 hoofdstad van de staat, een positie die zij in 1827 weer kwijtraakte aan Recife.
Tegenwoordig is Olinda een wereldgoederfstuk, uitgeroepen door Unesco.

Bij iedere stap een nieuwe ontdekking en om iedere hoek een klein beetje historie.

culinair
het noordoosten in Brazilië is de meest folkloristische regio.

Een groot deel van de folklore bestaat uit de regionale keuken welke de Braziliaanse keuken samen met de Franse, Italiaanse, Chinese en Japanse op een hoger plan getild heeft.

In de lokale gastronomie bestaan de meeste populaire menu’s uit vis, zoals gefrituurde vis, gestoofde vis en moqueca's en de regionale maaltijden die gemaakt zijn van en met zongedroogd vlees, gevogelte of kipjus.
Als nagerecht moet je eens gestremde melk, kaas met honing en suikerriet met suikersiroop kiezen. Er zijn veel restaurants die beide opties aanbieden aan het strand van Boa Viagem in Recife.

cultuur
de moderne cultuur van Pernambuco is gevormd door een mix van tradities van de Afrikanen, Indianen en Europeanen. De slavernij, de fantastische natuur en de half woestijnachtige regio’s van de Sertão hebben er voor gezorgd dat het nu een rijke culturele smeltkroes is geworden wat je terug kunt vinden in de literatuur, muziek, schilderijen, kunstwerken, dans, geloven en zelfs de kruiden en specerijen van de lokale keuken.
De tradities zorgen voor religieuze feesten, die veel gezelschappen aantrekt. De beste uitdrukkingen van de folklore van Pernambuco zijn de dans en de ritmes van de muziek.

wanneer te gaan
Carnaval in Recife en Olinda is in februari/ maart;
De heilige week van Paixão de Cristo de Nova Jeruzalém in april;
De festivals in Caruaru in juni;
Circuito de Frio en Missa do Vaqueiro in juli;
Recifolia in oktober;
In januari wordt het nieuwe jaar gevierd op het strand van Boa Viagem, met vuurwerk en frevo orkesten.

Dit zijn de meest toeristische evenementen die veel mensen aantrekken om naar het noorden of het noordoosten te komen.

wat mee te nemen
lichte katoenen kleding, zoals bermuda, T-shirts en sandalen. Vergeet vooral geen goede zonnebrandcreme met een hoge factor mee te nemen!

Wanneer je tóch iets zou vergeten mee te nemen kan je in gedachten houden dat de steden in Brazilië erg groot, modebewust, kosmopolitisch en géén kleine toeristen dorpjes zijn. Als er iets ontbreekt in je garderobe zal je bijna altijd kunnen vinden in één van de grote winkelcentra.

zien en doen
Olinda wordt gezien als de wieg van Brazilië.

De barretjes en restaurants waar je regionale maaltijden kunt proberen geven de oude stad een levendig nachtleven en harmonie met de gregoriaanse liederen uit de kloosters, de serenades bij maanlicht en de animatie op één van de meest gezellige carnavalsfeesten in Brazilië.

In juni neemt Forró het heft in handen in Pernambuco. Het centrum van het feest is in de stad Caruaru waar accordeonisten spelen, vreugdevuren zijn aangestoken en er wordt veel van het traditionele eten gegeten.

Aan de zuidelijke kust kan je genieten van de natuurlijke zwembaden met warm water bij Muro Alto of aan het strand van Carneiros.

Beleef de zomerevenementen op het strand van Boa Viagem, in de barretjes en restaurants aan de zeekant.
Maak de een rondreisje door Coroa do Avião en Maria Farinha en geniet van de natuurlijke zwembaden aan de noordelijke kust.

Ontdek de natuurlijke schoonheid van de stranden van Gaibu en Calhetas, aan de zuidelijke kust.

Ook Cabo de Santo Agostinho, Gravatá, Itamaracá en Tamandaré zijn de moeite van het bezoeken waard.

PernambucoPernambucoPernambucoPernambucoPernambucoPernambucoPernambucoPernambuco