Twitter account BrazilTours Youtube account BrazilTours Facebook account BrazilTours

Bel met BrazilTours

0 8 5 - 6 2 5 5 9 1 0


Foz do Iguaçu - Parque das AvesMorro de São PauloBraziliaanse meisjes met brilZwemmende kinderen in de AmazoneAmazone - reuzenotterPousada do Alto - AlagoasVitoria Regia - grootste waterlelie ter wereldMaranhão - Lençóis MaranhensesPará - BelémTafelbergen Chapada DiamantinaMorro de São PauloItacimirim - Pousada Praia das OndasPará - BelémAmazone - afstandenPousada do Alto - AlagoasRio de Janeiro - Santa TeresaStrandwandeling in PernambucoVogelpark Parque das Aves in Foz do IguaçuPará - Canal do JariBraziliaanse familie in de auto in BahiaParaná - ParanaguaPorto de Galinhas - Pousada TabajubaVissen op zee in SergipeSanta CatarinaRio de Janeiro - CopacabanaPará - Rio XinguPará - Canal do JariPará - Rio XinguParaná - MorretesStrand Ilha do MelPará - Ilha do MosqueiroFoz do Iguaçu - Parque das AvesParanagua baai in ParanáWachten op de veerboot in PernambucoAmazoneParaná - Foz do IguaçuPará - Rio XinguMaranhão - Lençóis MaranhensesWassen in de lokale rivier in BahiaPará - Alter do ChãoChapada Diamantina - BahiaPará - Canal do JariVervoersmiddel op Ilha Mexiana - ParáBraziliaans meisjeMaranhãoPará - Ilha do AmorPará - AltamiraPará - Canal do JariVeerboot in PernambucoRio de Janeiro - restaurantBaai van BúziosSanta CatarinaRio de Janeiro - Pão de AçucarMorro de São PauloOndergelopen woud in de AmazoneBraziliaanse jongen in BahiaVerkeersbord in PernambucoGruta Lapa Doce bij de Chapada DiamantinaZwemmende dolfijnen bij Fernando de NoronhaPará - Canal do JariParaná - Ilha do MelRio de Janeiro - ChristusbeeldPernambuco - Fernando de NoronhaMaranhão - Chapada das MesasCentrum Lençóis - BahiaBúzios - Pousada ByblosMaranhão - BarreirinhasDevil's Throat Foz do IguaçuParaná - Foz do IguaçuParaná - Foz do IguaçuAmazonePousada Bejupira - AlagoasPontal de Boqueirão - PernambucoParaná - ParanaguaAmazonas - Rio TapajósPará - Kayapó indianenParaná - ParanaguaUitzicht Chapada DiamantinaBahia - LençóisRegenbui Chapada DiamantinaUitzicht Chapada DiamantinaMorro de São PauloPará - Green LakeBahia - ItacimirimCentrum Lençóis - BahiaBahiaCentrumAmazone - floraSanta CatarinaTuiuiu in de PantanalBraziliaanse vrouwen in BahiaCentrum Lençóis - Bahia


Bahia

statistische gegevens
Gebied: 567.295,3 km2
Aantal steden: 415
Populatie staat: 12.993.111
Populatie hoofdstad: 2.302.832
Klimaat: Tropisch
Regenperiode (kans op regen): april tot juli
Gemiddelde temperatuur: 25 graden Celsius

hoofdstad (Salvador)
Salvador is de grootste stad in het noordoosten en de derde stad van Brazilië. Het is de stad met de meeste Afrikaanse invloeden. Het redde historische steden van de kolonisatie en de slavernij periode. Aan de zuidkust van deze staat was de aankomstplaats voor zeevaarders, toen zij uiteindelijk Brazilië ontdekten in 1500.

Salvador roept vaak ontspanning, spontaniteit, feest en religie op. 'Bahians zijn niet alleen geboren, ze ensceneren', zei de muziekschrijver Caetano Veloso, één van de meest grote sterren van de Braziliaanse Pop Muziek, (MPB).
Deze stad heeft zo'n enorm sterke aanwezigheid in alle gebieden, zowel economisch, sociaal, cultureel als op politieke vlak dat de naam wordt verward met die van Bahia. Het is algemeen voor iemand om te zeggen dat ze naar de stad van Bahia gaan, terwijl ze eigenlijk in werkelijkheid naar de stad Salvador reizen.

Salvador is een stad die zich steeds in een culturele beweging bevindt en het heeft een uniek historisch en architectueel erfgoed, naast het aanpassen van allerlei eisen en smaken. Perfect tussen oud en modern geharmoniseerd, in architectuele en stedelijke oplossingen. Salvador is de stad van de mystiek, van cultuur, van muziek en van de carnaval met muziek wagens in de optochten en de religieuze festiviteiten als Lavagem do Bonfim of Iemanjá.
Een andere locatie die het waard is om te bezichtigen is het Pelourinho Revitalization Project, wat bereikt kan worden door de Lacerda lift te nemen, die in verbinding staat met het lager liggende gedeelte van de stad naar het nieuwe gedeelte van de stad. Nachtprogramma's met muziekshows, reggae en Braziliaanse populaire muziek dicteren het ritme van Salvador.
Mis de lokale typische handwerken in de honderden kleine winkeltjes in Mercado Modelo dat beneden in Salvador ligt niet.

Salvador da Bahia is alleen wereldberoemd in Brazilië en nergens anders. Het best bewaarde geheim van Brazilië, en het lijkt wel alsof de Brazilianen deze stad met niemand willen delen. Het is de historische bakermat waaruit hun hele cultuur ontsproten is. Niet voor niets noemt iedere Braziliaan zich ook een Bahiaan. Het is de geboortegrond van de grootste schrijvers en artiesten van het land en van de tegenwoordig zelfs in Nederland populaire Capoeira, een schijngevechtsdans ontstaan ten tijde van de slavernij. Uit die tijd stamt ook Pelourinho, het kloppend hart van de stad met uitsluitend schitterend gerenoveerde koloniale panden, met goud barokke kerken en pleinen en straten uit de vroege Renaissance.

Het is ook de stad met de meest feestelijke en gekleurde bevolking van Brazilië, waar blank, zwart en inheems naast elkaar danst op de Bahiaanse variant van de samba, de Axé. Maar Salvador is meer, veel meer. Met alleen al meer dan 30 kilometer met palmbomen bezaaide stadsstranden en heerlijke uitgaansgelegenheden, meet het zich met grote broer Rio de Janeiro.

culinair
De gerechten in Bahia behoren tot de lekkerste van heel Brazilië. Invloeden van Afrika, Europa en de oorspronkelijke bevolking maken van het voedsel dat lokaal aanwezig is (zeebanket en vlees) absolute hoogtepunten.

Het noorden in Brazilië is de meest folkloristische regio. Een groot deel van de folklore bestaat uit de regionale keuken welke de Braziliaanse keuken samen met de Franse, Italiaanse, Chinese en Japanse op een hoger plan getild heeft.

De gastronomie is bekend om het gebruik van pittige kruiden. Één van de meest kenmerkende gerechten is de 'moqueca baiana'. Dit gerecht is gemaakt van vis of schelpdier, bereid met een klein beetje palmolie en hete pepers.

Maar er is nog veel meer de moeite waard om te proberen:
bobó de camarão (bonen, palmolie en garnalen);
vatapá (erg pittige Afrikaans-Braziliaans coupe met garnalen, vis, kokosmelk, pinda's en palmolie);
acarajé (gefrituurd gebakje met gekookte bonen in palmolie);
caldo de sururu (mossel bouillon).

Dit vind je niet alleen in restaurants, maar ook gewoon in de straatjes van Salvador. Deze gerechten worden speciaal door vrouwen in originele kledij, in bakjes geserveerd.

cultuur
Bahia is de bakermat van de kunst en cultuur in Brazilië. Alle componenten zoals muziek, dans, kunst, literatuur en religie zijn sterk beïnvloed door Bahia. Als je door de hoofdstad Salvador da Bahia loopt, ontdek je een stad met een culturele identiteit die je nergens ter wereld aan zult treffen.

Alle elementen van Brazilië komen perfect samen in Bahia, in de kunst, mystiek en muziek. Géén andere staat heeft de mengeling van Afrikaans, Portugees en het hedendaagse Brazilië zo goed gemixt in keuken, cultuur en religie. Bahia is, door de Afrikaanse invloeden, de staat met de meeste Candomblé aanhangers, en is hard op weg het centrum hiervan te worden.

wanneer te gaan
Tropisch klimaat met gemiddelde temperaturen van 25 graden Celsius.

Carnaval wordt gevierd in februari / maart en de religieuze feesten: Lavagem do Bonfim in januari/ Navegantes op 1 januari.

zien en doen
in de staat Bahia is niet alleen de bekende stad Salvador interessant, maar tevens het natuurgebied Chapada Diamantina is echt de moeite van het bezoeken waard. Je kunt dit bereiken door een bus naar Lençóis te nemen. Van daaruit worden goede (wandel)tours inclusief lokale gids aangeboden. Zie hiervoor ook onze eco/avontuurlijke reizen.

Pelourinho is gelegen in het historische centrum van Salvador, de grootste collectie van koloniale architectuur in Latijns Amerika. De trottoirtekenaars, steile straatjes en het publiek zorgen permanent voor muzikale presentaties.

De populairste kerk in Bahia is de Senhor do Bonfim, waar ieder jaar gedurende de tweede nacht van januari, Bahianen in traditionele klederdracht hun stoepje wassen.

Niet te missen zijn verder het autoloze eiland Morro de São Paulo, het eiland Boipéba, Itacaré, Ilha de Comandatuba, Trancoso, Arraial d'Ajuda en Porto Seguro.
Nog zuidelijker, bij de Abrolhos eilanden, komen ieder jaar in juni/juli walvissen tot dicht onder de kust.

BahiaBahiaBahiaBahiaBahiaBahiaBahiaBahiaBahiaBahia