SelaronParatyAmazoneRio de JaneiroChapada dos VeiadeirosPantanalAmazonePantanalFoz do IguaçuRio de JaneiroLençóis Maranhensesde veerpontChapada DiamantinaPantanalManausFernando de NoronhaPantanalIlha GrandeBelémSalvadorPantanalBrasiliaSerra Verde ExpressBonito - PantanalFoz do Iguaçu

Selaron beroemde kunstenaar in Rio de Janeiro die het tot zijn levenswerk had gemaakt om de trappen naar de oude wijk Santa Teresa te betegelen met allerlei kleurige tegels van over de hele wereld. Helaas werd hij een aantal jaar geleden om het leven gebracht en heeft zijn levenswerk niet kunnen afmaken.

Paraty schitterend historisch stadje met een prachtige ligging aan een van de vele baaien aan de Costa Verde en op de achtergrond de bergen van de Mata Atlântica. Het heeft wel een ietwat minder verleden want in Paraty werden veel slaven aangevoerd en het door de Portugezen geroofde goud uit de bergen van Minas Gerais werd vanaf hier verscheept naar Portugal. Laat je verrassen door de vele strandjes, huur een boot -met kapitein- om door de baai te varen en dompel je 's avonds onder in het gezellige autovrije centrum.  

Amazone meer dan 1000 rivieren stromen door het Amazone gebied en vervoeren hierbij 20 procent van het zoete oppervlakte water ter wereld. De Amazone beslaat acht landen in Zuid Amerika, in Brazilië bevindt zich het grootste deel, 60 procent. De rijkdom aan planten, dieren en insecten is zó groot dat wetenschappers chatten dat 50 procent nog moet worden ontdekt.

Rio de Janeiro  ‘A Cidade Maravilhosa’ werd waarschijnlijk ontdekt in januari 1952 door de Portugees Gonçalo Coelho, waarbij hij dacht in de monding van een rivier te zijn aangekomen. Hij noemde de stad dan ook Rio (rivier) de Janeiro (januari). Door de ligging aan de baai van Guanabara tussen tropische heuvels en met exotische stranden heeft de metropool een grote aantrekkingskracht, getuige het feit dat het de meest fotogenieke en gefotografeerde stad ter wereld is. Kom zelf zien waarom.

Chapada dos Veiadeiros nationaal park Chapada dos Veiadeiros ligt 200 kilometer ten noorden van hoofdstad Brasilia, van waaruit meerdaagse excursies te maken zijn. Het park is meer dan 65 duizend hectare groot maar slechts een klein deel is opengesteld voor bezoekers. De Chapada heeft een uitbundige flora en fauna, diverse watervallen, canyons, warmwaterbronnen, en interessante rots formaties welke natuurlijke zwembaden vormen. Trekkings kunnen gemaakt worden naar o.a. de Vale da Lua en Raizama.

Pantanal Als één van de laatste grote wildernissen is de Pantanal de belangrijkste bestemming in Zuid Amerika om wilde dieren te zien. Er zijn hier meer vogelsoorten te vinden dan in heel Noord-Amerika en meer zoetwatervissen dan in heel Europa. Je ziet reuzenotters en capivara's op de oevers tussen de kaaimannen spelen. Vogelliefhebbers kunnen hier meer dan 270 vogelsoorten ontdekken waaronder de beroemde blauwe (Hyacint)ara, welke als symbool van de streek tegenwoordig wordt beschermd.

Amazone onverwacht schitterend mooie stranden in de Amazone. Vaak nog mooier dan op de Caraibische eilanden.

Pantanal

Foz do Iguaçu de 'Garganta del Diablo' - Duivelskeel aan de Argentijnse zijde van de watervallen

Rio de Janeiro Cristo Redentor, Christus de Verlosser. Het was rond 1850 de droom van een priester om een standbeeld te laten bouwen boven op de berg Corcovado maar Koningin Isabel zag er niet veel in. In 1921 lukte het de kerk alsnog om voldoende geld in te zamelen tijdens de Semana do Monumento, Monumentenweek. Het duurde daarna tot 12 oktober 1931 totdat eindelijk het beeld officieel ingewijd kon worden door de toenmalige president Getúlio Vargas.  Het 38 meter hoge beeld met een spanwijdte van 28 meter staat op de 710 meter hoge Corcovado berg vanwaar het waakt over Rio de Janeiro.    

Lençóis Maranhenses geen landschap ter wereld kan zich vergelijken met deze woestijn van witte zandduinen met kristalheldere zoetwater lagunes, een bijna totaal ontbrekende vegetatie en bijna nog niet bestudeerd dierenleven. Lençóis Maranhenses beslaat een gebied van 155.000 hectare en is daarmee het grootste nationaal park in het noordoosten van Brazilië. Ondanks dat het qua oppervlakte zo groot is als de stad São Paulo leven hier maar 100 families. De Lençóis Maranhenses zijn te bereiken vanuit de historische stad São Luis.  

de veerpont ergens tussen Jericoacoara en Camoçim in het noordoosten in de staat Ceará. Je kunt hier alleen met een 4x4 rijden want er zijn totaal geen wegen. Het pontje wordt door twee mannen met de hand de rivier overgeboomd.  

Chapada Diamantina de Chapada Diamantina (Diamanten Hoogland) is een voortzetting van de Espinhaço bergketen in de staat Bahia. Op ongeveer 400 kilometer ten westen van Salvador gelegen bieden de hooglanden een immense oase aan met bloemen begroeide heuvels, weelderig groene valleien en eeuwig stromende rivieren door een dor en droog landschap. Vanaf de toppen van de tafelbergen heb je een ongeëvenaard uitzicht op rotsachtige heuvels doorspekt met watervallen, kloven en grotten.

Pantanal één van de schitterende plaatjes die je kunt schieten in de Pantanal. Een groepje 'comitivas' -veedrijvers- op weg over een van de Transpantaneira's naar een kudde runderen die ze naar hun volgende bestemming moeten drijven.

Manaus hoofdstad van en poort naar de Amazone. Vernoemd naar de Indianenstam Manaó was het in de 19e eeuw nog maar een klein stadje aan de oever van de Rio Negro, maar kende een gouden tijd door de florerende rubberhandel. Het was in die tijd het mondiale rubbercentrum waar nog veel gebouwen, zoals het Amazone Theater, aan herinneren. Vanuit Manaus zijn meerdaagse excursies naar o.a. lodges te maken, maar ook kajak excursies en zelfs jungle survival excursies.  

Fernando de Noronha archipel Fernando de Noronha bestaat uit 21 eilanden, op 345 kilometer afstand van de noordoost kust en zijn 10 miljoen jaar geleden ontstaan door een vulkanische uitbarsting. Omgeven door de Atlantische oceaan is de archipel een haven voor zeeleven en werd in 1989 uitgeroepen tot National Marine Park. Bezoekers worden onthaald op een subtropische begroeiing, gevarieerde flora en fauna, afgezonderde stranden en excellente snorkel en scuba duikgebieden. Fernando de Noronha is het thuis van een grote groep -alleen hier voorkomende- 'stenella longirostis' dolfijnen.  

Pantanal een kaaiman vang je dus zó!

Ilha Grande Ilha Grande is het grootste van 365 eilanden die behoren tot het Marine Statepark Angra dos Reis, en volgens de Amerikaanse Times ligt hier één van de twaalf mooiste stranden ter wereld: Praia de Lopes Mendes, waar je alleen kunt komen met een bootje van de hoofdstad en nog een stukje lopen over een glibberig bospad. Ongelooflijk dat hier vroeger een beruchte strafgevangenis stond!

Belém Belém, de natuurlijke toegang tot het Amazone gebied, heeft een prachtige architectuur die zich manifesteert in herenhuizen, paleizen en kerken in het oude centrum. Een typische stad in de Amazone; een vochtig warme temperatuur, bossen en de flora en fauna van de regio. Belém breidt uit en houdt rekening met de toekomst, maar vergeet hierbij niet haar belangrijke verleden waarbij de Indianen en ‘stadse’ mensen in een stad van 1,5 miljoen inwoners in harmonie samen leven.  

Salvador Tot een tiental jaar geleden was Salvador da Bahia eigenlijk alleen bekend bij Brazilianen. Deze grote stad, 1.500 km ten noorden van Rio de Janeiro, was het best bewaarde geheim van Brazilië. Steeds meer toeristen ontdekken de charme van de stad en de hele regio: duizend kilometer ononderbroken zachte en witte stranden, zomer en winter een zalige temperatuur en de wervelende hoofdstad Salvador, waar het elke dag carnaval is. Bahia heeft het beste van de Braziliaanse cultuur. Ontdek deze parel die leeft op het ritme van de 'axé', de Bahiaanse variant van de samba.    

Pantanal

Brasilia werd in vier jaar tijd ontworpen en gebouwd en is sinds 21 april 1960 de hoofdstad van Brazilië. Van boven af bekeken heeft Brasilia de vorm van een vliegtuig. Architect Oscar Niemeyer ontwierp niet alleen de stad maar ook o.a. de prachtige kathedraal welke je hier op de foto ziet.    

Serra Verde Express vanuit Curitiba in het zuidoosten rijdt deze trein in ongeveer twee en een half uur door de schitterende met Atlantisch regenwoud bedekte Serra da Graciosa naar het historische plaatsje Morretes en in het weekeinde naar het aan de kust gelegen Paranagúa.

Bonito - Pantanal Het plaatsje Bonito behoort met Miranda (internationaal bekend bij sportvissers) tot de belangrijkste uitvalsbases voor ecotoerisme aan de zuidrand van de Pantanal. Vanuit Bonito zijn meer dan 20 verschillende ecotoeristische excursies ondernemen, zoals snorkelen, wandelen, paardrijden, afdalen in grotten, fietsen en raften midden in de beschermde natuurgebieden. 

Foz do Iguaçu Reeds van ver hoor je het donderende geraas van de eeuwig vallende watermassa, dat een gordijn vormt tegen de groene achterwand van de jungle met veel kleurrijke vogels en vlinders. De schoonheid van de 275 watervallen vormt een indrukwekkend spektakel, samen met de uitstekende accommodaties, restaurants en overige toeristische infrastructuur, maakt dit Foz do Iguaçu een méér dan aantrekkelijke bestemming voor degene die bestemmingen zoeken met natuur en ecologische programma’s.

Helaas ging er iets mis tijdens het uitvoeren van de pagina! Probeert u het later nogmaals.

Indicatieprijs landarrangement 2015
Vertrek: dagelijks
Prijzen per persoon in €